2013. 06. 23.

140. nap: Elkezdtek teremni a chilik, itt-ott már be is érett néhány.


Habár bokrok nem is fejlődtek látványosan, inkább csak növögettek, a termésből a nyár első szakaszában nincs hiány.
A bokrok mérete átlagosan 30-50cm, több tőn akár 20-nál több terméssel. Persze a később érők még csak most virágoznak (Habanero, Trinadad Moruga, Rocoto). Az utóbbiról nem tudtam, hogy későn érő típus, azonban érdekesség, hogy a hűvös időjárás ezeknek a bokroknak tett a legjobbat, ők nőttek a legtöbbet.


A 100 palántából 1 nem élte túl az átültetés, 1 pedig kerti „balesetet” szenvedett. 1 Habanero-t támadtak meg durván a tetvek, ez kapott egy kis vegyszert, mert már túl későn vettem észre, a szappanos kezelésre nem lett volna időm (ez egy hete történt, azóta él és virul a bokor!)

Tápot semelyik nem kapott, a zöld mulcstól (vágott gyep) jól érezték magukat, nem hullottak a virágok sem. Kivételt képeznek a Trinidad Morugák, ezek kissé sárgásak voltak, ők 1 hete kaptak birkatrágyát. Szerintem ez még belefér, 1 hét alatt zöldebbek is lettek!

Leginkább érett állapotban C. Annuum alfajok vannak, főleg a Sárga Macska, ezekből már szüreteltem egy 60dkg-ot és még néhány Bulgarian Carrot-ot és Thai Dragon-t is csippentettem.
Ezekből a napokban készítek egy tömény krémet és egy édes chutneet. Amúgy ez a Sárga Macska (C.annuum) elég erősnek mondható olyan 75-100 ezerre saccolnám az erősségét (persze ez csak becslés, ízre).

Lássuk a képeket, terméseket:

Habanero Chocolate (C. Chinense) - világos zöldessárga virágokkal tele

 Sárga Macska (C. Annuum) - a legérettebb állapotban

 Bulgarian Carrot (C. Annuum) - itt-ott már érik, kis bokor nagy paprika jellemzi


 Numex Twilight (C. Annuum) - érik, várom hogy a kezdetit lila termésről váltson színe


 Bird Eye Demon (C. Frutescens) - van néhány bokor amin még csak virágzik, ez áll a legjobban


Trinidad Moruga Scorpion (C. Chinense) - virágzik és a birkaszartól jól van 


Az ex Aji Omnicolor, mára beazonosítatlan, valószínű keverék növény, lila virágok, lila terméssel ami néhol álló, néhol csüngő... 

 Thai Dragon  (C. Annuum) - szépen érik, erősebbre számítottam ízre

4 megjegyzés:

  1. A sárga macska az tudtommal macskapöcse (csak ezt így nem írják rá a zacskójára), ami lehet, hogy érzésre odavág, de egy 10000-esnél nem erősebb.

    VálaszTörlés
  2. A paprikát úgy kaptam szárítva ismerősömtől. Sárga színe miatt neveztem el sárga macskának. Egyáltalán nem bizti hogy az is. Tényleg sokkal erősebb mint egy átlagos magyar csípős paprika, sokkal :)

    VálaszTörlés
  3. Trinidad Scorpion mikor számít érettnek? mikor szüreteljem le? van evalami "külső" vag y felismerhető jel?

    VálaszTörlés