2016. 11. 03.

XMACX Chili szószok 2016.

Elkészültek az idei chili szószok!

A 2013. óta minden évben készülő, két -már xmacx klasszikusnak nevezhető- chiliszósz a Paris Paprikaszósz és a Szilvás Habanerón felül egy új kreálmánnyal készültem, ez pedig a Diktátor: 7Pod szuper erős chiliszósz.


Diktátor: 7pod - ELFOGYOTT

A szósz 7pod Caramel (C.chinense) paprikából készült töményben.
Karaktere kiemelése érdekében egy kevés só, ecet és folyékony füst került hozzáadásra a készítés során. E ritka szuper erős chili-t (1millió+ SHU) Christopher Phillips keresztezte, illetve hozta létre az USA-ban, 2015. szeptemberében. Termése egyedülállóan édes Dirk Dingo profi kóstoló szerint:
A szószt csak a legbátrabbaknak ajánlom!
Egyetlen apró cseppje is elég egy tál étel „lángra lobbantásához”.
Erősség: 125x
Kiszerelés: 50ml



Szilvás Habanero

A szósz Habanero Chocolate (C.chinense) chilipaprikából, szilvából és őszi fűszerek hozzáadásával (szegfűszeg és szerecsendió) készül. A Habanero az egyik alap/ősi chili paprika. 8500 éves leletekben is megtalálták magjait (Peru), Kolumbusz Amerikába érkezésekkor már számos fajtája ismert és termesztett, ezután terjed el a többi kontinensen. 2007-ben még a Red Savina Habanero a világ legerősebb paprikája (577ezer SHU). Chocolate verziót jamaikainak tekintik. Ebben a változatban a habanero trópusi gyümölcsösségéhez egy kevés füstösség társul, még komplexebbé téve ízét. 
Szószt megkrémesíti a szilva, csípősségben nem lesz panasz! Enyhén édes-lekváros állagának köszönhetően kitűnően kenhető sütésre váró húsokra, nyársakra. Könnyedén elkeverhető egy-egy tál ételben, bátrabbak hidegtálján is megtalálhatjuk. Felhasználásának csak a fantázia szab határt! 2013-ban begyűjtött elismerés és tesztelésről az alábbi blogon olvashat:
Erősség: 50x
Kiszerelés: 125ml



Paris Paprika

Két fő alkotóeleme a Cayenne Thick (C.annuum) csípős és Cayenne Sweet (C.annuum) édes paprikák, ezekhez társul némi paradicsom, só és sok-sok frissen szedett zöld-fűszer: rozmaring és kakukkfű. A sok paprika miatt ízében ajváros, enyhén csípős paradicsomos, hagyományos, talán picit olaszos.
Ereje az Erőspistáéhoz hasonló.
Ajánlom azoknak, akik ismerkednek a csípősségek világával, vagy csak szeretnének megpihenni két igazán bátor kóstolás között.
A krém jókedvre deríti a hidegtálakat, pizzákat, de a levesekbe és főételek mellé is kiválóan
passzol, a Bloody Mary ital igaz kebelbarátja!
Erősség: 1x
Kiszerelés: 250ml









1 megjegyzés: