2013. 02. 04.

A kezdet és a magok (1.nap)

A Fald fel Amerikát (Man vs Food) műsornál kattantam rá, amikor szóba kerültek a csípős kaják és a híres Shut up Juice. Fönt volt egy recept is amiből kilestem egy szót: "Habanero"...
Google keres, wiki, olvas, néz.
Eldöntöttem, hogy igazán erős chili-ket akarok termeszteni.
További utánaolvasások. Találtam magyar blogokat (csipospaprika.blog.hu/, capsaicin.hu/, cuccos.com, spicy.hu, ) is amik biztatóak voltak, sőt a vaterán is láttam, hogy árulnak sokféle magot.

Ekkor december legvége volt. Nem bírtam magammal, tudtam anyósomék otthon több méternyi cseresznyepaprikát illetve macskapöcsepaprikát (Kecskeméti V2-t) raktároznak.
Megkóstoltam mindkettőt a V2 erősebbnek tűnt. Ebből elkértem egy kisebb adagot (34 szál) és rittyentettem egy szószt.

A paprikákat összetörtem, beáztattam vízbe, adtam hozzá néhány fűszert, olajat, kevés paradicsomsűrítményt és ecetet majd összeturmixoltam + kóstoltam és finomítottam a fűszerezésen. Egész jó lett, bár nem erősebb mint egy erőspista. Egész jól sikerült, kb 2dl lett belőle, hamar elfogyott.
Ekkortájt szereztem be fűszerboltból szárított Habanero-t (szárm.hely: Mexico!). Így megvolt az első igazi szájégetős életérzés is (igaz egyenlőre csak fél adaggal :)
Egész paprikákról lévén szó benne találhatóak a magok is, próbáltam kicsíráztatni a hamarosan bemutatásra kerülő módszerrel, de 2 hét alatt meg sem moccant, igaz csak 5 magot raktam a vatták közé..

A keresgélés utánajárás közben zajlott, hisz volt egy hónapom február elejéig.
Végül arra jutottam, hogy mind az 5 főfajból akarok növényeket és eldöntöttem, hogy magyar kontaktoktól szerzem be ezeket az egyszerűség végett. Köszönet az eladóknak: Lycopersicon, zummzumm, tabi17.

Na de lássuk a fajtákat amiket sikerült beszereznem:

Képek:


Első lépésként a magokat áztatom be 1-2 napra, az alábbiak szerint.


Keresgéltem, eldobható feles poharakat, nem volt otthon. Gondolkoztam az üvegpoharakon, végül megpillantottam a spájzban ezt a remek habos műanyag tojástartót. Már majdnem levágtam a tetejét ekkor eszembe jutott, hogy az csak jó ha nem nyitott, így a fedél maradt.



Végül felraktam a fűtőtestre, hogy a kellő hőmérsékletet kapják.


2 megjegyzés: