A kezdet és a magok (1.nap)
A Fald fel Amerikát (Man vs Food) műsornál kattantam rá, amikor szóba kerültek a csípős kaják és a híres Shut up Juice. Fönt volt egy recept is amiből kilestem egy szót: "Habanero"...
Google keres, wiki, olvas, néz.
Eldöntöttem, hogy igazán erős chili-ket akarok termeszteni.
További utánaolvasások. Találtam magyar blogokat (csipospaprika.blog.hu/, capsaicin.hu/, cuccos.com, spicy.hu, ) is amik biztatóak voltak, sőt a vaterán is láttam, hogy árulnak sokféle magot.
Ekkor december legvége volt. Nem bírtam magammal, tudtam anyósomék otthon több méternyi cseresznyepaprikát illetve macskapöcsepaprikát (Kecskeméti V2-t) raktároznak.
Megkóstoltam mindkettőt a V2 erősebbnek tűnt. Ebből elkértem egy kisebb adagot (34 szál) és rittyentettem egy szószt.
Ekkortájt szereztem be fűszerboltból szárított Habanero-t (szárm.hely: Mexico!). Így megvolt az első igazi szájégetős életérzés is (igaz egyenlőre csak fél adaggal :)
Egész paprikákról lévén szó benne találhatóak a magok is, próbáltam kicsíráztatni a hamarosan bemutatásra kerülő módszerrel, de 2 hét alatt meg sem moccant, igaz csak 5 magot raktam a vatták közé..
A keresgélés utánajárás közben zajlott, hisz volt egy hónapom február elejéig.
Végül arra jutottam, hogy mind az 5 főfajból akarok növényeket és eldöntöttem, hogy magyar kontaktoktól szerzem be ezeket az egyszerűség végett. Köszönet az eladóknak: Lycopersicon, zummzumm, tabi17.
Na de lássuk a fajtákat amiket sikerült beszereznem:
- 1. Habanero Chocolate (C. Chinense)
- 2. Trinidad Moruga Scorpion (C. Chinense)
- 3. Thai Dragon (C. Annuum)
- 4. Bird Eye Demon (C. Frutescens)
- 5. egyenlőre sárga macskapöcse néven, kapott chiliből kimagozva
- 6. Aji Omnicolor (C. Baccatum)
- 7. Numex Twilight (C. Annuum)
- 8. Rocoto Orange (C. Pubescens)
- 9. Bulgarian Carrot (C. Annuum)
- 10. vegyes mix (meglepetés ajándékcsomag volt, rendelés mellé)
Képek:
Első lépésként a magokat áztatom be 1-2 napra, az alábbiak szerint.
Keresgéltem, eldobható feles poharakat, nem volt otthon. Gondolkoztam az üvegpoharakon, végül megpillantottam a spájzban ezt a remek habos műanyag tojástartót. Már majdnem levágtam a tetejét ekkor eszembe jutott, hogy az csak jó ha nem nyitott, így a fedél maradt.
Végül felraktam a fűtőtestre, hogy a kellő hőmérsékletet kapják.
Sok sikert a chilikhez!
VálaszTörlésÜdv: GaBko
Fain keltető.
VálaszTörlés